24 de gen. 2011

Pau

1. Ens resulta plaent tot allò que succeeix segons les nostres expectatives i els nostres gustos. Ens resulta desagradable tot allò que s'oposa a les nostres expectatives o és contrari als nostres gustos. Així, anem oscil·lant entre els plaers i les frustracions.

2. Les coses no poden succeir sempre segons les nostres expectatives i els nostres gustos. Resulta impossible. Igualment, resulta impossible no tenir algunes expectatives i determinats gustos.

3. Tot allò que ens causa plaer o enuig no dura per sempre, perquè tot està canviant constantment. Els efectes no perduren il·limitadament, n'arriben d'altres que ocupen el lloc dels precedents.

Aquests són fets que pot veure i entendre qualsevol persona. No obstant això, seguim patint, atrapats per aquesta dinàmica de conflicte permanent. No experimentem una pau ni profunda ni duradora. Sembla que no hi hagi manera d'evitar l'enuig. Sigui aquest malestar en forma d'irritació, mal humor, ira o com es vulgui presentar o anomenar. L'ansietat, el neguit i la por, són també —entre d'altres— manifestacions d'aquest malestar.

Per molts propòsits que fem de “prendre'ns les coses d'una altra manera” o de “tenir més paciència”, per molta bona voluntat que hi hagi, el fet és que quan l'enuig sorgeix en nosaltres ja és massa tard per evitar-lo. Podem, efectivament, contrarestar-lo. I, en això, el retorn a la respiració ja sabem que resulta molt efectiu: amb aquesta maniobra aconseguim un bloqueig ràpid de l'erupció. No és pas poca cosa, però el bloqueig és només una repressió, amb ell encara no hem fet res per trencar la dinàmica de conflicte a què estem sotmesos. Si volem que els canvis arrelin cal refermar i clarificar la ment; la qual cosa exigeix dedicació i disciplina.

La pràctica seriosa i continuada de la meditació ens ajuda a interioritzar i assumir efectivament —no només amb l'intel·lecte!— que l'origen d'aquest malestar es troba en nosaltres, no pas en les coses, i que el remei, doncs, és també en el nostre interior on l'hem de buscar. Els avenços assolits es manifesten en la presència d'una pau cada cop més duradora i profunda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada