13 de gen. 2011

Què no és la meditació

Malgrat l'ús habitual del terme, la meditació no és una concentració intensa en alguna idea o pensament que cal analitzar (meditar) a fons. No busca, tampoc, deixar la ment buida, en blanc. Ni una cosa ni l'altra. Té més a veure amb no oposar cap resistència, observar, deixar fluir i acceptar tal com és tot allò que es presenta.

Tampoc no constitueix una tècnica per a sentir-se millor, descansar, relaxar-se o resoldre algun problema particular. I això no treu que un benestar més o menys intens pugui també aparèixer (la relaxació, per exemple, és un preliminar en la meditació), però, quan és el cas, no es tracta de l'objectiu de la meditació sinó d'un fenomen que l'acompanya.

No és una via de fugida d'aquest món, no busca l'evasió ni cap allunyament de la realitat. Tot al contrari, vol aprofundir en una presència plena i no mediata en la vida quotidiana i en el moment present.

Finalment, no és tampoc cap pràctica per desenvolupar poders especials, experimentar percepcions extrasensorials o esdevenir alguna mena de persona superior a les altres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada