16 de nov. 2013

Dhammapada

1. Allò que som avui prové dels nostres pensaments d'ahir, i els nostres pensaments actuals construeixen la nostra vida de demà: la nostra vida és la creació de la nostra ment.
Si parles o obres amb ment impura, el sofriment et segueix com la roda del carro segueix la bèstia que tira el carro.

35. La ment és voluble i lleugera, i en qualsevol indret pot volar darrera d'una il·lusió: és certament difícil de contenir. Però és un gran bé controlar la ment; una ment que es controla a si mateixa és font d'immensa joia.

103. Si un home vencés en la batalla un miler i un miler de milers, i un altre home es vencés a si mateix, del darrer seria la més gran victòria, perquè la més gran de les victòries és la victòria sobre un mateix; i ni els déus dalt del cel ni els dimonis sobre la terra poden convertir en derrota la victòria d'un home tal.

223. Venç la ira amb la serenitat; venç el mal amb el bé. Venç el gasiu amb la generositat; i el mentider amb la veritat.

313. Quan hagis de de fer quelcom, fes-ho amb tota la seva força. Un fals pelegrí només aixeca la pols del camí, la pols de perillosos desigs.

327. Troba joia en la vigilància; guarda bé la teva ment. Aixeca't tu mateix del teu jo més baix, talment un elefant surt del pantà fangós.

(Fragments adaptats d'El Dhammapada. La Sendera de la Perfecció. Traducció de Joaquim Torres. Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1982.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada