17 de maig 2014

Huang Po - Hui Hai

Les persones ordinàries es lliuren al pensament conceptual basat en fenòmens externs, d'aquí ve que experimentin afecció i aversió. Per a eliminar els fenòmens externs n'hi ha prou amb abandonar el pensament conceptual. Quan aquest acaba, els fenòmens externs queden buits; i quan aquests són buits, el pensament s'atura. Però si intentes eliminar l'exterior sense haver aturat abans el pensament conceptual, fracassaràs, únicament aconseguiràs incrementar la capacitat de trasbalsar-te que tenen aquests fenòmens.

Si vols entendre-ho, sàpigues que la comprensió instantània arriba quan la ment ha estat depurada de tota la confusió generada per l'activitat mental que conceptualitza i discrimina. Qui busca la veritat a través de l'intel·lecte i l'aprenentatge, cada vegada se n'allunya més. Fins que no aturis els pensaments que es bifurquen aquí i allà, fins que no abandonis els pensaments de cerca d'alguna cosa, fins que la teva ment no es mantingui immòbil com la fusta o la pedra, no et situaràs en el camí correcte.

(Extret de The Zen teaching of Huang Po. Traducció de John Blofeld. New York: Grove Press, 1958.)



El mal sorgeix de la ment, i és la ment qui el pot vèncer.

Ja és en tu tot allò que et cal. Què cerques, inútilment, a fora?

(Extret de Zen teaching of instantaneous awakening, Hui Hai. Traducció de John Blofeld. Totnes, Devon: Buddhist Publishing Group, 2007.)

4 comentaris:

  1. Quin blog tan maco. Llàstima que arribo a misses dites. Em sorprèn i em fa pensar que no tingui més comentaris.
    Vull agraïr a l'autor la seva dedicació que per a mi ha estat molt profitosa

    ResponElimina
    Respostes
    1. Al voltant de la meditació13 de juliol del 2014, a les 18:38

      Gràcies, Jin! I benvingut al blog. De moment he posat fi a les entrades perquè ara necessito madurar més certes coses. Però aquest espai continua viu i obert a tothom. Per part meva contestaré tots els comentaris que hi puguin arribar.

      Elimina
  2. tot veient les atrocitats que passen a palestina aquests dies he pensat si el josep maria o algun altre blogaire em pot suggerir quelcom

    em sembla que un possible punt de partida és assumir tant el patiment de les víctimes com l'encarnissament dels botxins com a propis i no com aliens ( de fet, entre ells mateixos s' intercanvien els papers, més enllà de les adscripcions polítiques, religioses o geogràfiques )

    tindria sentit poder fer lligams entre la pau interior ( inherent a la nostra naturalesa ) i la pau al món

    ResponElimina
    Respostes
    1. Al voltant de la meditació24 de juliol del 2014, a les 15:18

      Certament, el conflicte que esmentes és esgarrifós. Més encara pel temps que fa que dura. I no és l'únic, ara mateix. Podem afegir-hi el de Síria i el d'Ucraïna, entre d'altres.

      Des de la perspectiva d'aquest blog només voldria recordar allò que tants mestres ens han advertit. El món continuarà essent com és mentre les persones continuem essent com som. Esperar una altra cosa no té cap fonament.

      Si en nosaltres ha arrelat l'avarícia, l'enveja, l'orgull, l'odi o la por a qui és diferent, el resultat serà un món ple de violència i de barbàrie. Abans que res ens cal canviar en el nostre interior, personalment. Primer hem de viure allò que volem veure. Després estarem en condicions d'aportar una mica de pau vertadera al món.

      Elimina