16 de set. 2016

Contes que m'han inspirat (III)

Un home molt orgullós de si mateix va fer cobrir amb miralls totes les parets i el sostre de la cambra més bella de casa seva. Allà, s'hi tancava sovint i contemplava la seva imatge. S'admirava amb detall, des de dalt, des de baix, per davant i per darrere. D'aquesta manera es sentia important i especial, a punt per enfrontar-se al món.

Un matí va sortir de l'estança i va marxar sense tancar la porta. El seu gos hi va entrar i, en veure que hi havia tants altres gossos, va començar a bordar i a amenaçar-los. En adonar-se que també l'amenaçaven s'hi va llançar al damunt. Va resultar un combat espantós: les batalles contra un mateix sempre són les més ferotges! Al final, el gos va morir exhaust.

Quan va tornar l'amo i va entrar a la cambra es va desesperar en contemplar l'escena. Tant es va trasbalsar, que va ordenar que hi tapiessin la porta d'entrada. Un asceta que passava per allà, en assabentar-se de què havia succeït, va dir-li: 

"Aquest lloc et pot ensenyar molt. Deixa'l obert."

"Què vols dir?", li va respondre l'amo.

"El món és tan neutre com els teus miralls. Segons ens mostrem meravellats o ansiosos, ens reflecteix allò que li presentem. Si ets feliç, el món també ho és. Si et sents turmentat, el món també ho estarà. En ell combatem sense treva els nostres reflexos i morim en l'enfrontament.

Que aquests miralls t'ajudin a comprendre això: en cada ésser i en cada instant, feliç, fàcil o difícil, no hi veiem la gent ni el món, tan sols hi veiem la nostra imatge. Observa això, i tots els temors, totes les aversions i les lluites t'abandonaran."


(Adaptat de Martine Quentric-Séguy. Cuentos de los sabios de la India. Paidós: Barcelona, 2007.)

3 comentaris:

  1. Sin duda alguna,una buena manera para ver las cosas como realmente son,es la lectura de los denominados cuentos para pensar.Este en concreto creo que es bastante bueno.
    A mí me gusta mucho "El buscador" del libro "Cuentos para pensar" de Jorge Bucay.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Al voltant de la meditació26 de setembre del 2016, a les 12:08

      Moltes gràcies, Amaia, per la teva recomanació!

      Elimina
  2. gràcies per la recomanació, Amaia. he llegit el conte i realment fa pensar
    com va de buscadors la cosa, em permeto suggerir aquest:
    A mitjanit un borratxo, al costat d'un fanal, busca alguna cosa per terra sense trobar-la. S'acosta un altre i li pregunta què està fent. El borratxo li explica que busca les claus de casa. Els dos comencen a buscar al voltant del fanal. En un moment donat, l'home li pregunta a l'borratxo si està segur que les ha perdut aquí. El borratxo contesta que no, que en realitat no sap a on les va perdre . Llavors, li pregunta l'home: "per què les estàs buscant al costat del fanal?". El borratxo li diu: "home, perquè aquí hi ha més llum i es veu millor".

    crec que és una analogia del funcionament mental ordinari

    ResponElimina