7 de set. 2023

Václav Havel

L'esperança és una dimensió de l'ànima i no depèn essencialment d'una mirada particular sobre el món.

L'esperança és una orientació de l'esperit, una orientació del cor. Transcendeix el món que experimentem i està ancorada més allà dels seus horitzons.

L'esperança, en aquest sentit profund i poderós, no és el mateix que la voluntat d'esforçar-se en projectes que clarament poden tenir èxit sinó que, més aviat, és l'habilitat de treballar per alguna obra perquè és bona, i no pas perquè té la possibilitat de reeixir.

L'esperança, certament, no és el mateix que l'optimisme. No equival a la convicció que la comesa acabarà bé, sinó a la certesa que té sentit dur-la a terme, al marge de quin sigui el resultat.


2 comentaris:

  1. L'esperança no és, doncs, la confiança que quelcom tindrà un desenllaç adequat i això ens dona la força per actuar?
    Gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Al voltant de la meditació18 de setembre del 2023, a les 9:59

      Efectivament, en la visió de Havel, no és l'esperança ordinària que busca un resultat futur, l'obtenció d'allò que m'he proposat. No se centra, doncs, en un desig personal. Per a ell, l'esperança és la convicció que ara té sentit actuar d'una determinada manera amb vistes a un horitzó, independentment de quin sigui el desenllaç final. Podem dir que és una esperança que, a diferència de l'anterior, mai no queda frustrada perquè no demana res, és tota ella oferiment.
      Gràcies.

      Elimina