INTRODUCCIÓ AL BLOG

Rebeu una benvinguda afectuosa.

Aquí hi trobareu unes quantes idees i propostes sobre unes determinades maneres d'entendre i practicar la meditació. Totes provenen, en primer lloc, de lectures, lliçons i converses que m'han estat especialment útils o reveladores. En segon lloc, i en gran mesura, els escrits són un eco de les dificultats, els errors i els fracassos amb què m'he trobat en un moment o altre. La part valuosa que puguin tenir aquests textos és mèrit exclusiu de moltes persones, passades i presents, que ens han volgut comunicar el seu saber i la seva experiència.

L'objectiu principal dels escrits és que puguin servir d'introducció o suport a tota persona decidida a iniciar aquest camí de tornada a casa. Si no heu meditat mai i us interessa obtenir informació bàsica sobre la meditació us proposo que, d'entrada, llegiu només els sis escrits següents (tots són del gener del 2011): Per què meditar?, Què no és la meditació, Elements fonamentals de la meditació, Com comencem?, Què en podem esperar de la meditació i Dificultats a l'hora de meditar. Amb aquest tast inicial confio que podreu reconèixer el camí i, si us decidiu, posar-vos en marxa.

La resta d'entrades del blog són desenvolupaments, mostres o aclariments sobre un aspecte o altre de la meditació o de quelcom que s'hi relaciona en el camí espiritual. Sempre són redactades (o incorporades des d'una altra font) amb l'ànim que puguin ésser compreses per tothom. No obstant això, és molt possible que només us resultin útils de debò si ja us heu iniciat en la pràctica.

Cas que vulgueu complementar amb algun llibre allò que trobareu aquí ―la qual cosa us encoratjo a fer―, hi ha publicats en català, o en castellà, un grapat de bons llibres sobre la meditació. Si desitgeu llegir-ne un que us pugui servir d'introducció podeu consultar:

Meditació immediata. Vicenç Alujas (2012). Barcelona: Angle Editorial;
Cómo meditar. Pema Chödrön (2013). Màlaga: Sirio (una mestra entre tants mestres);
Meditar és senzill. Bhante H. Gunaratana (2013). Barcelona: Viena Edicions;
Aprenda a meditar. Eric Harrison (2002). Barcelona: Amat;
Meditación para principiantes. Jack Kornfield (2012). Barcelona: Kairós (inclou un CD amb sis meditacions guiades);
Minuts de meditació. Ricard Rotllan (2010). Barcelona: Pòrtic;
Meditación "Teoría y práctica". Sesha (2014). Bilbao: Asociación Filosófica Vedanta Advaita Sesha;
La meditación no va de eso. Rigdzin Shikpo (2012). Novelda: Ediciones Dharma.

També pot resultar-vos engrescadora aquesta vivència personal de la meditació, Biografía del silencio. Pablo d'Ors (2012). Madrid: Siruela, (gràcies, Blanca).

El viatge potser serà llarg. No us rendiu davant de les dificultats diverses que hi pugueu trobar, elles són el procés. Tingueu coratge. Confieu i insistiu. Insistiu, insistiu.

1 comentari:

  1. De res Josep Maria!!! Acabo de veure que has afegit la "biografia del silencio"! Gràcies a tu per aquest blog tan inspirador. Per cert, ja tinc ganes del taller de meditació d'estiu Bellver 2015!!! Blanca

    ResponElimina