4 de maig 2012

Voluntat

La tècnica bàsica de la meditació és prou senzilla, però no ha d'esdevenir mai mecànica. Convé mantenir-se immòbil (deixem ara de banda la possibilitat de meditar caminant a pas lent), però no ens hem de convertir en pedra o fusta. Convé asserenar la ment, però sense intentar obstruir l'aparició de tota idea o pensament. En canvi, és essencial mantenir l'atenció des de la consciència, ben desperta, activa i sense agitació. Si és així, cada estona de meditació resulta una experiència nova perquè, cada vegada, el cos i la ment responen a circumstàncies diferents i de formes no previsibles.

D'altra banda, la voluntat no ha d'obtenir cap protagonisme durant la meditació. Ni tan sols la més bona de les voluntats. No hem d'encaminar-nos vers un objectiu predeterminat, sigui quin sigui. El procés passa per la renúncia a tota mena de propòsit personal. Quan permetem que la voluntat actuï, mantenim la ment tensa i ocupada de forma ininterrompuda. Alhora, aquesta intervenció de la voluntat reforça l'ego, la qual cosa és contrària a allò que es pretén aconseguir.

La voluntat no pot forçar les etapes del procés. Allò que sí que esdevé imprescindible és la perseverança, un compromís ferm i sostingut. Els grans canvis poden ser sobtats, però seran el resultat d'una feina continuada enmig de les dificultats que han sorgit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada