23 d’oct. 2011

Col·loqui V

Penso sovint en una persona molt estimada que va morir ja fa un temps, i no puc fer-me a la idea que no serà més amb mi, que no hi podré tornar a parlar, ni estar al seu costat. No veig tampoc com pot ajudar-me aquí la meditació... 

La realitat que viu cadascú de nosaltres és sempre una realitat filtrada per la ment. Una mateixa situació o fenomen no és valorada ni interpretada de la mateixa manera per tothom. No és el mateix ésser-ne protagonista que ésser-ne testimoni o tenir-ne coneixement. En aquest sentit podem dir que la realitat de cadascú ve creada per la seva ment. 

El dolor que experimentes per aquesta persona estimada que ja no hi és sorgeix quan la rememores i recordes allò que havies donat o rebut, allò que havíeu compartit. Però fixa't que aquest dolor ets tu mateixa qui el crida i l'alimenta: en primer lloc, a través dels records que fas presents, donant vida a coses que ja no són; en segon lloc, relacionant aquests records amb la impossibilitat que allò que hi va haver amb ella hi torni a ser. 

És ben cert que ella ja no hi és i, també, que no tornarà. Això no ho pots canviar, però adona't que res no t'obliga a tenir-ho present tan sovint, així com tampoc res no t'obliga a quedar-te només amb la pèrdua final, excloent tota l'alegria i la felicitat que hi va haver mentre la vas tenir al teu costat. Tant la pèrdua, com la joia compartida, com molts altres elements de la relació, van existir, però l'empremta que te'n quedi dependrà de què en faci la teva ment de tot plegat. Sentiràs allò que ara (re)construeixis. 

Pel que toca a la meditació, crec que et pot ajudar de dues maneres. D'entrada, en la mesura en què et dóna un major control sobre els moviments i les ocupacions de la ment; però també, perquè l'equanimitat assolida et permet modular la influència que finalment tenen en tu tots els pensaments i records que s'hi presenten. Així doncs, pots canviar la teva orientació. Et proposo que en lloc de retornar a la seva mort, ja passada, consideris què en pots traure avui d'aquella estimació que hi va haver.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada