26 de nov. 2015

Recordatori (II)

Potser fa temps que medites amb continuïtat, mesos, tal vegada anys, i et sembla que no has experimentat cap transformació notable en la teva vida. Tens la impressió que no et funciona, però segueixes amb la rutina. Si aquest és el teu cas, les ratlles que vénen a continuació potser et poden ajudar a revisar la teva pràctica, potser hi pots trobar alguna pista sobre què podries canviar, introduir o abandonar, per tal que la meditació aplegués el poder que ha perdut (o mai no ha tingut). Són observacions ja expressades abans, en entrades diverses, però m'ha semblat que aquest recordatori no seria pas balder del tot, que algun profit se'n podria traure. Es tracta d'unes consideracions breus, genèriques i essencials, de manera que volen ser aplicables a tot tipus de pràctica o tècnica meditativa. Haurien de tenir sentit sigui quina sigui l'escola o la tradició seguida.

Meditem quan entrem conscientment en una determinada actitud que ens manté ancorats sense esforç en l'existència, en l'ara i aquí. En la meditació es tracta de ser allò que som, i prou. No hi ha cap feina a fer, res per controlar, dirigir o analitzar. És molt més senzill. Hem de deixar-ho estar tot i, alhora, adonar-nos d'aquest abandonament. El tot inclou el jo que vol meditar. Només ha de quedar la presència. Una gran obertura, impersonal, desarmada, serena i silenciosa, enmig de tot allò que pugui sorgir. De fet, l'expressió "jo medito" és contradictòria. Mentre es manté actiu aquest jo superficial no hi ha meditació. Quan hi ha meditació el jo superficial queda temporalment dissolt en la consciència.

La meditació no és una activitat més entre les moltes que podem desplegar durant una estona al llarg del dia. Si el nostre retrobament espiritual es limita a aquestes interrupcions, mentre que la resta de les hores vivim d'esquena a la consciència, abocats a l'agitació dels sentits i de la ment ordinària, la meditació serà també superficial i vana. Voler fragmentar la realitat en píndoles i prendre'n alguna de tant en tant, no és una bona idea. Cal que l'actitud que adoptem durant la meditació sigui també present, encara que fràgil o feble, durant la resta del dia, cada dia. La determinació i la humilitat ens seran imprescindibles.

2 comentaris:

  1. Respostes
    1. Al voltant de la meditació29 de novembre del 2015, a les 11:10

      Gràcies, Ester, per fer-m'ho saber.

      M'alegra que t'hagi agradat. Si mai tens alguna pregunta o proposta, serà benvinguda.

      Elimina